Tyyppi: Kivuton
Syy: Autoimmuunitulehdus
Kesto: Subakuutti
Subakuutti kilpirauhastulehdus
Subakuuttissa kilpirauhastulehduksessa on tyypillisesti kolme vaihetta: hypertyreoosivaihe, hypotyreoosivaihe ja toipuminen. Subakuuttia kilpirauhastulehdusta erehdytään joskus luulemaan Basedowin taudiksi. Subakuutti kilpirauhastulehdus on mahdollisesti syynä jopa 15-20 %:lla potilaista, joilla on tyreotoksikoosi ja 10%:lla potilaista, joilla on kilpirauhasen vajaatoiminta.
Yleistä
Subakuutti lymfosyyttinen kilpirauhastulehdus tunnetaan myös nimellä subakuutti kivuton kilpirauhastulehdus. Synnytyksen jälkeen tätä tautia kutsutaan synnytyksen jälkeiseksi kilpirauhastulehdukseksi (1) (http://kilpirauhaspotilaat.fi/artikkeli/synnytyksen-jalkeinen-kilpirauhastulehdus). Tauti löydettiin vasta 1970-luvulla, mutta sitä on aiemmin hoidettu todennäköisesti Basedowin tautina (6), mikä tunnetaan joissakin maissa nimellä Gravesin tauti.
Oireet
Subakuutti lymfosyyttinen kilpirauhastulehdus on kivuton tosin kuin subakuutti granulomatoottinen kilpirauhastulehdus
(http://kilpirauhaspotilaat.fi/artikkeli/subakuutti-granulomatoottinen-kilpirauhastulehdus).
Hoito
Hypertyreoosivaiheessa voi olla apua beta-salpaajista, mutta tila on ohimenevä (1). Radiojodihoitoa, kirurgiaa tai kilpirauhasen toimintaa lamaavia lääkkeitä ei tarvita ikinä (6). 80 % potilaista parantuu kolmessa kuukaudessa (6). Tauti ei yleensä uusiudu, mutta voi muuttua krooniseksi (http://kilpirauhaspotilaat.fi/artikkeli/autoimmuuni-kilpirauhastulehdus).
1. Tyreoidiitit – Diagnostiikka ja hoito
http://endokrinologiyhdistys.yhdistysavain.fi/arkisto/endopaivat-2006/tyreoidiitit-diagnostiikka-ja-ho/
2. Thyroiditis
http://www.aafp.org/afp/2006/0515/p1769.html
3. Subacute Thyroiditis
http://emedicine.medscape.com/article/125648-overview
4. Samanaikainen subakuutti kilpirauhastulehdus ja Basedowin tauti
http://www.duodecimlehti.fi/web/guest/arkisto?p_p_id=Article_WAR_DL6_Articleportlet&p_p_action=1&p_p_state=maximized&viewType=viewArticle&tunnus=duo10478
5. Silent thyroiditis
http://nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000388.htm
6. What Is Thyroiditis? Inflammation of the Thyroid Gland
http://endocrineweb.com/conditions/thyroid/thyroiditis#Silent_Thyroiditis
Tyyppi: Kivuton
Syy: Autoimmuunitulehdus
Kesto: Krooninen
Samalla sairaudella on monta eri nimeä.
Krooninen kilpirauhastulehdus, krooninen lymfosyyttinen kilpirauhasen autoimmuunitulehdus, autoimmuunityreoidiitti, Hashimoton tyreoidiitti, Hashimoton tauti ja Ordin tyreoidiitti tarkoittavat kaikki samaa sairautta tai sen ilmenemismuotoja, mitkä johtavat usein enemmin tai myöhemmin kilpirauhasen vajaatoimintaan. Ordin tyreoidiitti on vähemmän tunnettu kuin Hashimoton tyreoidiitti. Tutkijat ovat eri mieltä siitä, onko olemassa kaksi eri sairautta, Hashimoton tyreoidiitti ja Ordin tyreoidiitti, vai ovatko ne vain saman sairauden erilaisia ilmenemismuotoja. Luokittelu perustuu useimmiten struuman (http://kilpirauhaspotilaat.fi/artikkeli/struumat) läsnäoloon tai puutteeseen (6).
Hashimoto
Hakaru Hashimoto (1881-1934) oli japanilainen kirurgi ja patologi. Hashimoton tyreoidiitti on nimetty tohtori Hashimoton mukaan (3), joka kuvaili taudin vuonna 1912 monografiassa Notes of lymphomatous in the thyroid gland (Struma Lymphomatosa).
Hashimoton tyreoidiitti ilmenee kilpirauhasen suurentumisena eli struumana (http://kilpirauhaspotilaat.fi/artikkeli/struumat).
Ord
William Miller Ord (1834-1902) oli brittiläinen lääketieteen tutkija ja kirurgi St. Thomas -sairaalassa Lontoossa. Ordin tyreoidiitti on nimetty W. M. Ordin mukaan (4), joka kuvaili taudin vuonna 1877 (4) ja uudelleen vuonna 1888 kirjassa Report on Myxoedema. Clinical Society of London. London; Longmans.
Ordin tyreoidiitti ilmenee kilpirauhasen surkastumisena eli atrofiana.
Mitä tarkoittaa autoimmuunisairaus?
Autoimmuuni kilpirauhastulehdus ei ole ensisijaisesti kilpirauhassairaus vaan autoimmuunisairaus.
Autoimmuunisairaus on häiriö, missä elimistön immuunijärjestelmä hyökkää elimistön omia soluja ja kudoksia kohtaan. Autoimmuunitulehduksessa vasta-aineet merkitsevät tervettä kudosta tuhottavaksi. Makrofagit (macrophages) ovat syöjäsoluja, joiden tehtävänä on syödä bakteereja, vioittuneita elimistön omia soluja tai vierasaineita. Autoimmuunitulehduksen yhteydessä ne syövät myös tervettä kudosta aiheuttaen vahinkoa. Autoimmuunitulehdus vaikuttaa myös kilpirauhasen aineenvaihduntaan aiheuttaen lisäksi ns. toiminnallista hypotyreoosia ja vaikeuttaen mm. T4:n muuntumista T3:ksi (dejodinaatio). Hashimoton tyreoidiitti voi aiheuttaa mm. lihasoireita eutyreoosista huolimatta (7). Alttius sairastua autoimmuunisairauksiin, kuten autoimmuuniin kilpirauhastulehdukseen, on perinnöllistä.
Yleisyys
Autoimmuuni kilpirauhastulehdus on yleisin syy kilpirauhasen vajaatoimintaan (http://kilpirauhaspotilaat.fi/artikkeli/kilpirauhasen-vajaatoiminta-laboratoriotutkimukset-ja-viitearvot). Sairaus kehittyy useimmiten hitaasti. Kilpirauhasen vajaatoimintaa pidetään melko yleisesti vanhempien naisten sairautena, sillä se on heillä huomattavan yleinen. Tosiasiassa kilpirauhasen vajaatoimintaa on kaiken ikäisillä naisilla ja miehillä. Tautia esiintyy noin seitsemän kertaa enemmän naisilla kuin miehillä (2). Todennäköisyys sairastumiseen nousee iän myötä (5).
Noin 90 %:lla potilaista on laajentunut kilpirauhanen ja 10 %:lla surkastunut kilpirauhanen (2).
Vasta-aineet
Kilpirauhasen toimintaa lamaavat vasta-aineet ovat TPOAb ja TyglAb. TPO-vasta-aineet (TPOAb) ovat koholla lähes kaikilla (91-99 %) (8) potilaista, joilla on Hashimoton tyreoidiitti. Prosentuaaliset arviot vaihtelevat 80-100 välillä. Kohonneet TPO-vasta-ainetasot ennustavat usein kehittyvää hypotyreoosia, vaikka kilpirauhasarvot ja TSH olisivat vielä normaaleja. Joillakin potilailla TPOAb on viitteissä, mutta TyglAb on kohonnut.
Odottavien äitien kohonneet kilpirauhasvasta-aineet ovat riskitekijä sikiölle ja vasta-aineilla voi olla myös vaikutusta hedelmällisyyteen.
Jopa 20-30 %:lla keski-ikäisistä naisista on kohonneet TPO-vasta-aineet (5).
On huomattava, että myös Basedowin (Graves) taudissa löytyy TPO-vasta-aineita noin 70 - 80 %:lla potilaista (http://kilpirauhaspotilaat.fi/artikkeli/kilpirauhasen-liikatoiminta-eli-hypertyreoosi).
Hoito
Tautia hoidetaan tarpeen mukaan tyroksiinilla (1) tai muilla kilpirauhaslääkkeillä. Struumapotilailla on syytä aloittaa kilpirauhaslääkitys, vaikka TSH olisi vain vähän koholla (1). Autoimmuunia kilpirauhastulehdusta ei hoideta kortisonilla (1). Hypertyreoosivaiheessa voi olla apua beta-salpaajista, mutta tila on ohimenevä (1).
1. Tyreoidiitit – Diagnostiikka ja hoito
http://endokrinologiyhdistys.yhdistysavain.fi/arkisto/endopaivat-2006/tyreoidiitit-diagnostiikka-ja-ho/
2. Thyroiditis
http://www.aafp.org/afp/2006/0515/p1769.html
3. Hashimoto's Disease
http://flexikon.doccheck.com/en/Hashimoto%27s_Disease
4. Ord's Disease
http://flexikon.doccheck.com/en/Ord%27s_Disease
5. Tyreoideaperoksidaasi, vasta-aineet
http://www.huslab.fi/ohjekirja/4028.html
6. Thyroid Volume in Hypothyroidism due to Autoimmune Disease Follows a Unimodal Distribution: Evidence against Primary Thyroid Atrophy and Autoimmune Thyroiditis Being Distinct Diseases http://press.endocrine.org/doi/full/10.1210/jc.2008-1370
7. Lihasoireinen Hashimoton tyreoidiitti.
http://www.terveyskirjasto.fi/xmedia/duo/duo96090.pdf
8. S -Tyreoideaperoksidaasi, vasta-aineet (4028 S -TPOAb )
http://www.vshp.fi/medserv/klkemi/fi/ohjekirja/4028.htm
Muita liittyviä sairauksia
Kilpirauhassairauteen liittyvä silmäoireyhtymä (thyroid eye disease, TED)
Medical management of thyroid eye disease
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3729509/
A case of non-Graves thyroid eye disease
http://www.endocrine-abstracts.org/ea/0021/ea0021p370.htm
Hashimoton tyreoidiittiin liittyvä enkefalopatia
Autoimmuunienkefaliitti psykoosin aiheuttajana
http://www.duodecimlehti.fi/web/guest/uusinnumero?p_p_id=Article_WAR_DL6_Articleportlet&_Article_WAR_DL6_ Articleportlet_viewType=viewArticle&_Article_WAR_DL6_ Articleportlet_tunnus=duo11531
Hashimoto's encephalopathy: myth or reality? An endocrinologist's perspective.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15826922
Tyyppi: Kivuton
Syy: Kilpirauhasen autoimmuunitulehdus
Kesto: Subakuutti
Yleistä
Synnytyksen jälkeinen kilpirauhastulehdus eli postpartaalinen tyreoidiitti (PPT) on subakuutin autoimmuunityreoidiitin muoto. Noin 5-10 % synnyttäneistä äideistä sairastuu tautiin ja riski on suurempi, jos äidillä on aiemmin todettu kilpirauhasvasta-aineita, hänen suvussaan on kilpirauhasen toimintahäiriöitä tai hänellä on ollut kilpirauhasen toimintahäiriöitä edellisessä raskaudessa (3). Jopa 50 %:lla tautiin sairastuneista on suvussaan kilpirauhasen autoimmuunisairauksia (2). Jopa 25 % henkilöistä, joilla on 1 tyypin diabetes, sairastuu tautiin. Heiltä olisi syytä mitata kilpirauhasarvot ja TPOAb (1).
Oireet
Tauti alkaa tyypillisesti hypertyreoosivaiheella 1,5-3 kuukauden kuluessa synnytyksestä, mitä seuraa hypotyreoosivaihe ja useimmiten kilpirauhasen toiminta palautuu normaaliksi itsestään 6-9 kuukauden kuluttua synnytyksestä (3). Tauti voi olla myös yksisuuntainen; joko hypertyreoosivaihe tai hypotyreoosivaihe voi puuttua (3). Pysyvä hypotyreoosi tai struuma kehittyy 25-50 %:lle ajan myötä (1).
Kliiniset oireet ovat epäspesifit. Masentuneisuutta, alakuloisuutta ja väsyneisyyttä ei välttämättä osata yhdistää kilpirauhassairauteen.
Hoito
Hypertyreoosivaiheen hoitona käytetään beta-salpaajia ja hypotyreoosivaiheen hoitona tarpeen mukaan tyroksiinia (3). Tauti voi muuttua krooniseksi (http://kilpirauhaspotilaat.fi/artikkeli/autoimmuuni-kilpirauhastulehdus).
1. Tyreoidiitit – Diagnostiikka ja hoito
http://endokrinologiyhdistys.yhdistysavain.fi/arkisto/endopaivat-2006/tyreoidiitit-diagnostiikka-ja-ho/
2. Thyroiditis
http://www.aafp.org/afp/2006/0515/p1769.html
3. Kilpirauhasen toiminnan häiriöt ja raskaus
http://www.terveyskirjasto.fi/xmedia/duo/duo91211.pdf
Tyyppi: Kivulias, märkivä
Syy: Mikrobien aiheuttama tulehdus
Kesto: Akuutti eli ohimenevä
Yleistä
Märkivä kilpirauhastulehdus eli mikrobien aiheuttama tyreoidiitti on erittäin harvinainen. Yksi syy siihen on ohutneulabiopsian komplikaatio (1).
Oireet
1. Tyreoidiitit – Diagnostiikka ja hoito
http://endokrinologiyhdistys.yhdistysavain.fi/arkisto/endopaivat-2006/tyreoidiitit-diagnostiikka-ja-ho/
2. Thyroiditis
http://www.aafp.org/afp/2006/0515/p1769.html
Tyyppi: Kivuton
Syy: Fibroosi eli arpeutuminen
Kesto: Krooninen
Yleistä
Riedelin kilpirauhastulehdus eli Riedelin tyreoidiitti on invasiivinen fibroottinen kilpirauhastulehdus. Riedel kuvasi taudin vuonna 1898 ja se on kaikista harvinaisin kilpirauhastulehdustyyppi (2). Tauti on yleisin keski-ikäisillä naisilla (1).
Oireet
Oireena voi olla paineentunnetta eli kompressio-oiretta ja taudin yhteydessä voi esiintyä hypotyreoosia. Kilpirauhasvastaaineet voivat olla lievästi kohonneet. (1)
Hoito
Kompressio-oireet voivat edellyttää kirurgista operaatiota. Lääkityksenä voidaan käyttää tamoksifeenia, mikä on estrogeenin vastavaikuttaja (1).
1. Tyreoidiitit – Diagnostiikka ja hoito (tämä on nyt tunnusten takana)
http://endokrinologiyhdistys.yhdistysavain.fi/arkisto/endopaivat-2006/tyreoidiitit-diagnostiikka-ja-ho/
2. Ig4:ään liittyvä sairaus https://www.duodecimlehti.fi/duo11479
3. Thyroiditis
http://www.aafp.org/afp/2006/0515/p1769.html
Tyyppi: Kivulias
Syy: Kilpirauhaskudoksen tuhoutuminen
Kesto: akuutti eli ohimenevä
Yleistä
Kilpirauhasen liikatoiminnan tai kilpirauhassyövän hoidossa käytettävä radiojodi voi aiheuttaa ohimenevän sädetystyreoidiitin eli sädetyksestä johtuvan kilpirauhastulehduksen (1).
Oireet
Sädetystyreoidiitti ei ole kovin yleinen. Noin 1 % potilaista, jotka käyvät läpi radiojodihoidon, sairastuu sädetystyreoidiittiin (2) 5-10 vuorokauden päästä sädetyshoidosta (1,2). Kilpirauhaskudoksen nopea tuhoutuminen johtaa kilpirauhasen turpoamiseen ja kipuun (1,2) sekä siihen, että kilpirauhashormoneja vapautuu runsaasti verenkiertoon pahentaen hypertyreoosia (2). Oireet helpottavat muutamassa päivässä tai viikossa (1).
Hoito
Hoitona käytetään kipulääkkeitä ja kortikosteroideja (1,2) tai tarpeen vaatiessa beta-salpaajia (2).
1. Tyreoidiitit – Diagnostiikka ja hoito
http://endokrinologiyhdistys.yhdistysavain.fi/arkisto/endopaivat-2006/tyreoidiitit-diagnostiikka-ja-ho/
2. Thyroiditis
http://www.aafp.org/afp/2006/0515/p1769.html
Tietoa radiojodihoidosta
http://www.cancer.fi/tietoasyovasta/syopataudit/kilpirauhassyopa/hoito/
Tyyppi: Kivulias
Syy: Virusperäinen tulehdus
Kesto: Subakuutti
Subakuutti kilpirauhastulehdus
Subakuuttissa kilpirauhastulehduksessa on tyypillisesti kolme vaihetta: hypertyreoosivaihe, hypotyreoosivaihe ja toipuminen. Subakuuttia kilpirauhastulehdusta erehdytään joskus luulemaan Basedowin taudiksi. Subakuutti kilpirauhastulehdus on mahdollisesti syynä jopa 15-20 %:lla potilaista, joilla on tyreotoksikoosi ja 10%:lla potilaista, joilla on kilpirauhasen vajaatoiminta.
Yleistä
Subakuutti granulomatoottinen kilpirauhastulehdus tunnetaan myös nimillä subakuutti kivulias kilpirauhastulehdus, De Quervainin kilpirauhastulehdus ja jättisolutyreoidiitti ja subakuutti ei-märkivä (ei-bakteeriperäinen) kilpirauhastulehdus. Tauti on paljon harvinaisempi kuin esimerkiksi Hashimoton tyreoidiitti eli autoimmuuni kilpirauhastulehdus. Taudin etiologia on tuntematon, mutta yhteyttä on löydetty virusperäisiin infektioihin.
De Quervain
Fritz de Quervain (1868-1940) oli sveitsiläinen kirurgi. DeQuervainin kilpirauhastulehdus on nimetty hänen mukaansa. De Quervainin kilpirauhastulehdus on mainittu ensimmäisen kerran vuonna 1825, mutta sen patologinen kuvaus on tehty vasta vuonna 1904 teoksessa Die akute nicht Eiterige Thyreoiditis und die Beteiligung der Schilddruse an akuten intoxikationen und infektionen Uberhaupt (http://www.worldcat.org/title/akute-nicht-eiterige-thyreoiditis-und-die-beteiligung-der-schilddruse-an-akuten-intoxikationen-und-infektionen-uberhaupt/oclc/83715272). (7)
Oireet
Subakuutti granulomatoottinen kilpirauhastulehdus on kivulias tosin kuin subakuutti lymfosyyttinen kilpirauhastulehdus
(http://kilpirauhaspotilaat.fi/artikkeli/subakuutti-lymfosyyttinen-kilpirauhastulehdus) ja synnytyksen jälkeinen kilpirauhastulehdus
(http://kilpirauhaspotilaat.fi/artikkeli/synnytyksen-jalkeinen-kilpirauhastulehdus).
Subakuutin kilpirauhastulehduksen diagnoosi perustuu tyypillisiin oireisiin ja löydöksiin, jotka ovat kilpirauhasen kipu ja palpaatioarkuus, korkea kuume, ohimenevät tyreotoksikoosin oireet sekä korkeat tulehdusarvot (La ja CRP)(4) Tautiin ei liity kilpirauhasvasta-aineita.
Hoito
Lievä subakuutti kilpirauhastulehdus hoidetaan yleensä tulehduskipulääkkeillä (NSAID) ja vaikeampioireinen prednisolonilla (usein annos vähintään 30 mg/vrk). (4) Hypertyreoosivaiheessa voi olla apua beta-salpaajista, mutta tila on ohimenevä (1). Useimmat potilaat eivät tarvitse tyreostaatteja eivätkä kilpirauhashormonikorvaushoitoa. (3) Tauti voi uusiutua useamman kerran (5).
1. Tyreoidiitit – Diagnostiikka ja hoito
http://endokrinologiyhdistys.yhdistysavain.fi/arkisto/endopaivat-2006/tyreoidiitit-diagnostiikka-ja-ho/
2. Thyroiditis
http://www.aafp.org/afp/2006/0515/p1769.html
3. Subacute Thyroiditis
http://emedicine.medscape.com/article/125648-overview
4. Samanaikainen subakuutti kilpirauhastulehdus ja Basedowin tauti
http://www.duodecimlehti.fi/web/guest/arkisto?p_p_id=Article_WAR_DL6_Articleportlet&p_p_action=1&p_p_state=maximized&viewType=viewArticle&tunnus=duo10478
5. Acute and subacute and Riedel´s Thyroiditis
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK285553/#tyd-riedels.toc-subacute-thyroiditis
6. What Is Thyroiditis? Inflammation of the Thyroid Gland
http://www.endocrineweb.com/conditions/thyroid/thyroiditis#De_Quervain_s_Thyroiditis
7. Fritz de Quervain
http://www.whonamedit.com/doctor.cfm/1106.html
Otsikko | Yhteenveto | Linkki |
---|---|---|
Subakuutti lymfosyyttinen kilpirauhastulehdus | Tyyppi: Kivuton Syy: Autoimmuunitulehdus Kesto: Subakuutti Subakuutti kilpirauhastule... | Lue lisää |
Autoimmuuni kilpirauhastulehdus | Tyyppi: Kivuton | Lue lisää |
Synnytyksen jälkeinen kilpirauhastulehdus | Tyyppi: Kivuton | Lue lisää |
Märkivä kilpirauhastulehdus | Tyyppi: Kivulias, märkivä | Lue lisää |
Riedelin kilpirauhastulehdus | Tyyppi: Kivuton | Lue lisää |
Sädetyksestä johtuva kilpirauhastulehdus | Tyyppi: Kivulias | Lue lisää |
Subakuutti granulomatoottinen kilpirauhastulehdus | Tyyppi: Kivulias Syy: Virusperäinen tulehdus Kesto: Subakuutti | Lue lisää |